AKVAREL

Akvarel ili tehnika vodenim bojama (lat. Aqua- Voda) je jedna od najsuptilnijih tehnika čije je osnovno obeležje prozračnost i lepršavost, a slikanjem jedne boje preko druge mogu se dobiti raznovrsni tonaliteti poetičnog karaktera.  Akvarel boje prodajemo u setovima, panovima, u tubi ili tečnom stanju.

Ovde ćemo dati odgovore na najčešća pitanja koje muče početnike u ovoj tehnici.

ŠTA SU AKVAREL BOJE?

Akvarel boje su sačinjene od pigmenta pomešanog sa gumiarabika vezivom. Gumiarabika je ne-toksičan, prirodan proizvod, vodorazrediv, blago kiseo, i relativno slabo vezivo.

KOJE SU PREDNOSTI AKVAREL TEHNIKE?

Akvarel  boje su na vodenoj bazi, tako da se veoma brzo suše. Zbog toga je moguće slikanje na raznim površinama. Pribor se veoma lako čisti jer su boje vodorazredive.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU VODENIH BOJA I PROFESIONALNOG AKVARELA?

Školske vodene boje nude manji izbor boja i nijansi. One su jeftinije jer nemaju isti nivo čistoće  i trajnosti kao profesionalne.

ZAŠTO SE SLIKA LAZURNO KOD AKVARELA?

Zato što je vezivo slabo, važno je stanjiti boju, inače bi došlo do pucanja ako se nanese deblji sloj pigmenta.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU AKVARELA U POSUDI I TUBI?

Boje u posudi su čvrsti blokovi boje. Dodavajući vodu vlažnom četkicom, one su spremne za rad.

Savršene su za slikanje na otvorenom prostoru.

Boje u tubi imaju pastastu strukturu i treba da se razrede sa vodom na paleti za lako mešanje.

DA LI SU BOJE U ČANČIĆIMA ZA OZBILJNE SLIKARE?

Većina slikara preferira boje u tubi, a boje u čančićima su ponekad pogrešno označene kao boje za studente i školsko slikanje . Boje u posudi su veoma popularne jer su lako prenosive i savršene za slikanje prirode na otvorenom. One mogu biti i profesionalnog i studentskog nivoa.

BELA BOJA U AKVARELU?

Tradicionalno se mislilo da bilo koja bela boja u akvarelu treba da je providna. Bela se koristila za nijansiranje drugih boja. Međutim, mnogi proizvođači nude opak belu koju zovu Titanijum bela, a ona se koristi za razne efekte.

KAKO SE ZAPOČINJE SLIKANJE?

Radite od svetlih ka tamnim bojama! Dodavanje svetlih kasnije može biti teško. Akvarelisti tradicionalno koriste  tehniku podslikavanja, kada se prvo nanese tanak sloj boje raširen po velikom delu slike. Zatim kad se taj sloj boje osuši preko njega se nanese novi sloj boje na isti način i tako se stvara dubina i dodaju detalji.

Tehnika mokro na mokro se koristi kada prvi pa čak i drugi sloj boje još nije sasvim suv. Možete koristiti I jednostavnu tehniku mokrom četkicom na suv papir bez slojeva!

KOJE PODLOGE SU POGODNE ZA AKVAREL?

Najčešća podloga je akvarel papir, ali i druge podloge kao što su velum, parčment, paneli od mineral gline, sumi pirinčani papir, ili tanko platno kao svila.

ZAŠTO SE KORISTI POSEBAN AKVAREL PAPIR, A NE OBIČAN?

Akvarel papir je specijalno napravljen da bude gibak i da upija vodu ravnomerno i polako. Pošto su akvareli transparentni, podloga je od izuzetnog značaja. Akvarel papir je deblji i gušći od običnog papira i ima više teksture, što je važno za kontrolu upijanja vode.

ZAŠTO KORISTITI AKVAREL PAPIR PROFESIONALNOG NIVOA?

Oni su bez kiselina i napravljeni su od pamučnih vlakana a ne celuloze. Jači su i izdržljiviji. Sa odgovarajućim postupanjem, takav papir može da opstane stotinama godina. S obzirom na to da su boje transparentne veoma je bitna tekstura i površina papira.

ZAŠTO SLIKARI „RASTEŽU“ PAPIR?

U principu papir mora biti rastegljen pre slikanja. Naročito papiri  sa manjom gramažom jer bi se inače papir izvio pri upijanju vode. Nakon rastezanja i kvašenja papir ostavite  da se skroz osuši pre slikanja, da biste sprečili  cepanje. Možete slikati direktno na papiru i bez rastezanja, ali bi bilo bolje da koristite gušći papir koji može da upije veliku količinu vode a da se pritom ne nabora.

KOJE ČETKICE SE KORISTE U AKVAREL TEHNICI ?

Iako akvarelisti tradicionalno koriste četkice od prirodnih vlakana one su danas veoma skupe i retke. Postoje veoma kvalitetne četkice od sintetičkih vlakana. Najviši kvalitet četkica od prirodnih vlakana imaju one četkice koje su veoma meke i mogu da drže dosta vode i boje, a da pritom stvaraju fine poteze.

KAKO SE ODRŽAVAJU ČETKICE?

Dobro ih istrljajte nakon upotrebe i operite sapunicom i toplom vodom! Položite ih na dole (najbolje u držaču za sušenje četkica) i neka se tako osuše. Oblikujte ih pre nego što ih sklonite.

KAKO POPRAVITI GREŠKE?

Možete mesto nakvasiti i tapkati maramicom. Osušena boja se može posvetliti, ali ne može se potpuno ukloniti, naročito ako je jak pigment.

 

 

© 2015 MONART
CENTAR ZA KREATIVNO STVARALAŠTVO

Uslovi korišćenja

Website counter