ŠTA JE AKRILNA BOJA?


Akrilna boja je sintetički medijum napravljen od suspenzije pigmenta u sintetičkoj polimernoj emulziji vode. Ona je esencijalno plastična boja vodorazrediva sa dobrim adhezivnim kvalitetima. Veoma su postojane, otporene na oksidaciju i hemijsku razgradnju i neće požuteti vremenom.


PREDNOSTI I MANE...


Akrilne boje se brzo suše. To je njihova i prednost i mana. Prednost je u tome što možete prelaziti više slojeva boje za kratko vreme. To omogućava veoma efektivno korišćenje tehnike slojeva. Slojevi boje se vezuju jedan za drugi veoma dobro zbog odličnih prijanjajućih kvaliteta. Druga prednost je u tome što su boje vodorazredive što omogućava lako čišćenje i smanjuje upotrebu hemijskih sredstava koja mogu biti štetna.
Mana brzog sušenja je što slikar nema mnogo vremena za popravku. Postoji nekoliko akrilnih medijuma koji usporavaju sušenje (retarderi), povećavaju transparentnost ili služe za postizanje gustog impasto efekta.
Akrilne boje se brzo suše jer su na vodenoj bazi. Koliko treba vodi da ispari toliko se i boja suši.


KOJE PODLOGE SU POGODNE ZA AKRILNE BOJE?


Pošto je akrilna boja veoma prijanjajuća i fleksibilna po prirodi, mogu se koristiti razne podloge. U slikarstvu je preporučljivo da se na  bilo koju podlogu koristi preparatura tj. „gesso“. Najbolja podloga je sa blagom teksturom, gust papir i kanvas. U hobby art-u se najčešće koristi akrilik, upravo zbog te osobine da prijanja dobro na svaku podlogu, a da je nakon sušenja boja vodootporan. Ukoliko se radi o podlozi koja ima glatku površinu, kao što su plastika, staklo, glazirana keramika, metalne podloge i sl. akrilna boja se nanosi sunđerom, a ne četkicom.


KOJE SU NAJBOLJE ČETKICE ZA AKRILIK?


I prirodne i sintetičke se mogu koristiti. Ali akril, pošto je po prirodi alkalan može biti težak za prirodne dlake.
Četkice se moraju održavati čistim, jer se akrilna boja nakon sušenja veoma teško skida jakim razređivačima koji mogu oštetiti četkicu.
Operite četkicu odmah nakon upotrebe toplom vodom i blagim sapunom!


KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PROFESIONALNOG AKRILA I ŠKOLSKE AKRILNE TEMPERE?


Fini umetnički akril sadrži veoma kvalitetan, blagi pigment dobre jasnoće i mogućnosti mešanja. Umetnički akril prijanja veoma dobro na kanvas i ima fleksibilno vezivo.
Školski akrili koriste pigmentne disperzije u kojima je većina boja mešana, a ne od čistog akrilnog veziva. Koncentracija pigmenta je manja i koriste se punioci.

                             

 

© 2015 MONART
CENTAR ZA KREATIVNO STVARALAŠTVO

Uslovi korišćenja

Website counter